NALEŻY, A PRZY TYM WARTO PRZEDŁUŻAĆ

By |2019-01-24T11:53:03+00:00January 24th, 2019|Categories: Nowości Imigracyjne|Tags: , , , |0 Comments

W okresie Świąt Bożego Narodzenia zawsze przylatuje do Kanady sporo naszych rodaków, którzy ten świąteczny pobyt chcieliby przedłużyć do wakacji, albo i dłużej. Niektórzy mają swój plan działania na tym kierunku, inni zasięgają porad u różnych doradców. Niestety bardzo często korzystają z opinii osób nie tylko absolutnie niekompetentnych, ale także szukających w udzielaniu porad jakiegoś dowartościowania siebie. Sądzę, że właśnie głównie z takich kręgów doradczych bierze się poparcie dla nieudokumentowanego pobytu. Niejednokrotnie długotrwałego, a zaczynającego się właśnie od zaniechania przedłużenia wizy.
Wielokrotnie przypominam w moich artykułach, a także w audycjach „Radia 7”, aby zawsze posiadać tu legalny pobyt. Bez względu na to, jakie się ma bliższe lub dalsze plany pobytowe. I bez względu na to czy się otrzymało pieczątkę i jakiś wpis do paszportu lub tzw. visitor record, czy nie. Naprawdę warto cały czas być całkowicie legalnie.
Z rozmów z klientami, którym pomagamy przedłużyć ich pobyt, wnioskuję, że wciąż jest spore niezrozumienie obowiązku wizowego, więc spróbuję wyjaśnić kilka ważnych spraw. Zacznijmy do pieczątki wbitej do paszportu na przejściu granicznym. Jeśli pod nią nie ma żadnego wpisu, to znaczy, że można tu przebywać 6 miesięcy. Data pod pieczątką (koniecznie trzeba ją prawidłowo odczytać) określa dzień, w którym należy opuścić Kanadę. Tak się kończy znakomita większość odpraw paszportowych. No i jeśli nie będzie problemów z bagażem, to można swobodnie ruszać „na podbój Kanady”. Rzadko, ale zdarza się, że dany funkcjonariusz ma jakieś podejrzenia dotyczące danego turysty. Mogą one wynikać z krótkiej rozmowy, albo (oraz) z szybkiego, komputerowego sprawdzenia jego kartoteki. Pomaga tu skanowanie paszportu. Wówczas przybysz kierowany jest do biura imigracyjnego na granicy. Po krótszej lub dłuższej rozmowie wydawany jest wspomniany visitor record, gdzie jest wyraźnie napisane, kiedy należy opuścić Kanadę. I tu nie ma żadnych reguł – to może być nawet za tydzień, miesiąc, lub 3, ale zawsze poniżej 6 miesięcy.
W tym miejscu ważna uwaga. Otóż każdy turysta ma prawo starać się o legalne przedłużenie tej, nawet najkrótszej wizy. I jeśli zrobi to prawidłowo, to może przebywać w Kanadzie nawet wiele miesięcy. Albo i lat.
Zdarza się, że niektórzy turyści przechodzą przez „bramkę” nie tylko bez wpisu daty, ale nawet bez pieczątki. To należy traktować absolutnie nie inaczej, jak tylko jako pozwolenie na sześciomiesięczny pobyt. Data wjazdu jest odnotowana poprzez skanowanie paszportu. Legalność pobytu jest więc łatwo sprawdzić. W takim przypadku zalecam zapamiętanie daty przylotu i w odpowiednim czasie staranie się o przedłużenie wizy.

Na zakończenie przypominam, że w najbliższy poniedziałek o godz. 12-tej otwiera się program sponsorowania rodziców i dziadków. Do tego należy podejść bardzo rzetelnie.

Irena Bartoszewicz
Regulated Canadian Immigration Consultant
Member of the Immigration Consultants of Canada Regulatory Council # R407591
Tel. 905-290-0870

About the Author:

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.