WARTO WYKORZYSTAĆ WAKACYJNY POBYT

By |2019-07-11T13:53:50+00:00July 11th, 2019|Categories: Nowości Imigracyjne|Tags: , , |0 Comments

Zasiadając do napisania dzisiejszego tekstu zastanawiałam się, co w szczególności poruszyć na początku lata.

Pomyślałam, żeby przypomnieć o konieczności uzyskania przez kierujących się do Kanady Electronic Travel Authori- zation, bez czego nie zostaną oni wpuszczeni do samolotu. Ale ponieważ o tym często przypominałam w moich audycjach „Radia 7” i w artykułach w tygodniku Życie, więc sądzę, że sprawa jest dobrze znana. Zatrzymam się może na kwestii kolejnych kroków po przejściu przez bramkę lotniska.
Każdy, kto przyleciał wyłącznie turystycznie lub z krótką wizytą u krewnych, to swoją uwagę powinien skoncentrować jedynie na terminie, na jaki ma pozwolenie na pobyt. Jeśli natomiast z jakimiś planami pozostania na dłużej, to najlepiej, aby skontaktował się w tej sprawie z odpowiednim doradcą imigracyjnym.
Z wieloletniej praktyki wiem, że bardzo duży wpływ na realizację planów związanych z imigracją ma właśnie skorzystanie z właściwego źródła informacji i pomocy. Nawet w sprawie wydawałoby się błahej, jaką jest przedłużanie wizy. Angażowanie specjalistów od prawa imigracyjnego nie jest tu wymagane jakimikolwiek przepisami, ale profesjonalna pomoc jest bardzo przydatna. Szczególnie, gdy w planach turysty jest opcja znacznie dłuższego pobytu, a tym bardziej chęć starania się o stały pobyt.
Dostrzegamy ostatnio, że takiej konsultacji zaniechują osoby, które przyleciały tu w ramach International Experience Canada, popełniając błędy przynoszące złe skutki. Przypomnę, że pozwolenie na pracę i pobyt w ramach tego programu jest na rok. Tak jest w każdej z jego trzech kategorii. I nie ma w nim opcji na przedłużenie pozwolenia, a więc i pobytu w ramach danej kategorii. Istnieją jednak pewne furtki do wykorzystania. Można np. odczekać przepisowe 6 miesięcy i wystartować w IEC w innej kategorii tego programu. Dla przykładu, gdy komuś upłynął rok w ramach Young Professionals, to po półrocznej przerwie może złożyć wniosek w kategorii Working Holiday i odwrotnie. W bardzo dobrej sytuacji są małżeństwa i partnerzy stałych związków. Wystarczy, że jeden z małżonków, czy konkubentów wylosuje wizę pracowniczą w ramach IEC, to drugi uzyskuje prawo do pracy. Po roku może nastąpić zmiana.
Oczywiście należy pamiętać, że w IEC dolną granicą wiekową jest 18, a górną 35 lat. I tego niestety nie da się przeskoczyć. Ale jest bardzo dobra możliwość przez pracę kontraktową. O taki kontrakt trzeba poprosić pracodawcę, u którego się pracuje w ramach IEC. Jeśli dany człowiek jest dobrym pracownikiem, to pracodawca z pewnością będzie chciał mu pomóc w załatwieniu dalszych formalności. Gdyby z różnych powodów nie mógł zatrudnić „na kontrakt” w swojej firmie, to pomoże znaleźć innego pracodawcę. W każdym razie uważam, że pobyt w Kanadzie, nawet zwykły wakacyjny, warto wykorzystać, aby znaleźć dobrą drogę do uzyskania tu stałego pobytu.

Irena Bartoszewicz
Regulated Canadian Immigration Consultant
Member of the Immigration Consultants of Canada
Regulatory Council # R407591
Tel. 905-290-0870

About the Author:

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.