PRZEZ PRACĘ DO STAŁEGO POBYTU

By |2018-12-13T13:06:55+00:00December 13th, 2018|Categories: Nowości Imigracyjne|Tags: , , |Comments Off on PRZEZ PRACĘ DO STAŁEGO POBYTU

Mnóstwo obcokrajowców zastanawia się i dyskutuje nad najlepszym sposobem na uzyskanie stałego pobytu w Kanadzie. Oczywiście nie ma na to jednoznacznej, uniwersalnej odpowiedzi, gdyż wiadomo, że zarówno życiorys, kwalifikacje zawodowe, znajomość języka i inne ważne charakterystyki chętnych na osiedlenie się w tym kraju są różne. W związku z tym najlepiej jest zwrócić się do dobrego, doświadczonego konsultanta imigracyjnego po rzetelną poradę. I naprawdę nie myślmy, że do podęcia właściwych kroków wystarczą informacje ze stron internetowych ministerstwa imigracji, ambasad kanadyjskich, czy różnych biur, gdyż nie dotykają one konkretnych osób, a więc i konkretnych spraw.
Natomiast słusznym przekonaniem jest, zresztą też radą często podawaną przez nasze biuro, że najlepsza droga do stałej rezydencji wiedzie poprzez pracę. Oczywiście nie tę „na czarno”, choćby trwała ona wiele lat. Także nie przez legalną, ale taką sezonową, czy nawet całoroczną lub z kilkakrotnym przedłużeniem pozwolenia, ale bez konkretnych, właściwych starań o stałą rezydencję. Tu nic nie dzieje się z automatu, lecz w oparciu o właściwe programy imigracyjne.
Dobra droga do stałego pobytu wiedzie poprzez programy systemu Express Entry, obejmującego: Canadian Experience Class, Federal Skilled WorkerProgram, Federal Skilled Trades Program oraz częściowo programy prowincyjne. Ale nie należy liczyć, że wystarczy po prostu złożyć odpowiednią aplikację i sprawa będzie załatwiona. We wszystkich tych programach są do spełnienia określone warunki, z którymi warto zapoznać się nie poprzez rozmowę z jakimś Jankiem lub Krysią, lecz z profesjonalnym doradcą imigracyjnym.
Wrócę do opinii, że najłatwiej jest otrzymać stały pobyt poprzez pracę. Otrzymanie wizy pracowniczej jest bowiem wstępem do korzystania z różnych programów imigracyjnych. Zatrudnienie w Kanadzie daje dodatkowe korzyści, jak choćby tę, że już po roku pracy można zakwalifikować się na pobyt ze słabszym wynikiem egzaminu z języka angielskiego/francuskiego. Wtedy wystarczy poziom 5. Gdy jeszcze oferta pracy wsparta jest LMIA, wówczas kandydat uzyskuje obecnie dodatkowo 50 punktów a za nominacje od rządu prowincji 600.
Zatrudnienie w Kanadzie punktowane jest bardzo wysoko. Proszę zwrócić uwagę, że za nominację uzyskuje się aż 600 punktów. A zatem punkty, które w ten sposób dochodzą, dają w sumie wystarczającą kwotę, by w relatywnie szybkim terminie otrzymać pobyt stały.
Na zakończenie wrócę do tematu, który zaczął być właśnie aktualny. Tak, chodzi o International Experience Canada, czyli o program dla ludzi w wieku od 18 do 35 lat. W tym programie takie osoby mogą otrzymać roczną wizę pracowniczą i rozpocząć legalną pracę w dowolnej firmie i miejscu Kanady. Ważne jest, aby następnie zostały one dobrze poprowadzone przez właściwe programy imigracyjne. Osoby z IEC  powinny szukać zatrudnienia stałego na payrollu. W tej sprawie warto sięgnąć po dobrą pomoc.
Irena Bartoszewicz
Regulated Canadian Immigration Consultant
Member of the Immigration Consultants of Canada Regulatory Council # R407591
Tel. 905-290-0870

About the Author:

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.