IEC DROGĄ DO STAŁEGO POBYTU

By |2018-10-18T15:26:23+00:00October 18th, 2018|Categories: Nowości Imigracyjne|Tags: , |Comments Off on IEC DROGĄ DO STAŁEGO POBYTU

Ponieważ mój artykuł sprzed dwóch tygodni zatytułowany ‘Warto przygotować się do IEC’ wzbudził duże zainteresowanie, przekładające się na wiele pytań kierowanych do naszego biura, dlatego niniejszym ponownie omówię ten temat. Absolutnie to nie jest prawda, że już ogłoszono otwarcie tego programu na przyszły rok. Nie ma też więc podanych limitów miejsc na jego poszczególne kategorie. Przez analogię do ubiegłych kolejnych kilku lat można się spodziewać, że te kwoty będą podobne. Z ogólnej sumy miejsc dla Polaków, znowu jak sądzę wynoszącej 750, około 630-650 będzie na Working Holiday, ca 100-110 na Young Pofessional i reszta na International CO-OP.

W tym momencie przypomnę, że w zeszłym roku pierwsze oficjalne wiadomości, w tym konkretne limity dla kilku krajów, zostały podane już w połowie listopada. Można się spodziewać, że teraz będzie podobnie. No i chyba nie muszę mocno przekonywać, że obecny czas warto wykorzystać do dobrego przygotowania się do startu w tym programie. Osobiście radzę zacząć od konsultacji z autentycznym specjalistą od imigracji, a nie z przysłowiowym wujem Samem. Polecam to zrobić teraz, gdyż już można zarejestrować się do przyszłorocznej puli. Jest to również czas, w którym ze spokojem należy sprawdzić i ewentualnie odnowić właściwy paszport. Także będą obowiązywały dodatkowe dane biometryczne w postaci odcisków palców i zdjęcia.

Przypomnę, że przez IEC uzyskuje się pozwolenie na pobyt i pracę, na okres jednego roku. Po półrocznej przerwie, a nie ukończywszy jeszcze 35 roku życia, można starać się ponownie uzyskać taką wizę. Ważne jest przy tym, aby to półrocze było prawidłowo udokumentowane.

Wiele pytań dotyczy kwestii miejsca, z którego można starać się o IEC, a w szczególności, czy można tego dokonywać w czasie typowego pobytu turystycznego. Tak też można, ale powinno się zadbać, aby ten pobyt był legalny, a więc oficjalnie przedłużona wiza turystyczna.

Sporo dyskusji budzi też sprawa korzystania z IEC przez małżeństwa lub związki konkubenckie. Otóż zarówno małżonkowie, jak i partnerzy pozostający w konkubinacie mogą starać się o ten program. I mamy tu do wyboru jedną z dwóch opcji. Pierwsza, to składanie osobnych aplikacji. Druga, to złożenie aplikacji przez jednego z małżonków lub partnerów. Jeśli tenże aplikant znajdzie pracę w zawodzie z grupy high skilled, czyli w kategorii 0, A, B, to życiowy partner też uzyska pozwolenie do pracy. Jednak większy sens (bo i większe szanse) ma oczywiście, ta pierwsza możliwość, chociaż jest nieco droższa – wszak rozpatrzane będą dwa wnioski.

Wśród pytań są również dotyczące szkół dla dzieci osób uzyskujących wizę w programie IEC. Otóż dzieci mają zapewniony dostęp do szkół i związane z nauką szkolną prawa.

Irena Bartoszewicz
Regulated Canadian Immigration Consultant
Member of the Immigration Consultants of Canada Regulatory Council # R407591
Tel. 905-290-0870

About the Author:

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.