CZY SĄ JAKIEŚ NOWOŚCI?

By |2019-02-22T14:33:50+00:00February 22nd, 2019|Categories: Nowości Imigracyjne|Tags: , , |0 Comments

Dobrze wiem, że osoby zainteresowane imigracją zawsze czekają na wszelkie nowości dotyczących prawa i procedur imigracyjnych. I od jednej z nich zaczynam dzisiejszy artykuł. Otóż przedłużono pilotażowy program dla małżonków sponsorowanych wewnątrz Kanady. Jeśli sponsorowane osoby posiadają tutaj ważny status, to mogą się starać o prawo do pracy podczas rozpatrywania ich sprawy, czyli wówczas, gdy jest ona w toku. Ten tryb jest ważny póki co do 31 lipca 2020 roku. No i oczywiście naprawdę bardzo korzystny. Sponsorowane osoby mogą podejmować legalnie pracę, z czym wiąże się wiele korzyści zarówno dla nich, jak i dla sponsorów. A także dla Kanady.
Co więcej? Chociaż przyznany na ten rok limit miejsc na sponsorowanie rodziców i dziadków został wyczerpany w ciągu 6 minut, to jednak można jeszcze liczyć na dodatkową szansę. Wyniknie ona z tego, że nie wszyscy wylosowani kandydaci spełnią określone warunki i za jakiś czas będzie tzw. dogrywka. Przypomnę, że na ten rok przyznano na ten program aż 27 miejsc. Oczywiście trudno przewidzieć ile aplikacji zostanie odrzuconych, niemniej jednak osoby, którym zabrakło szczęścia (w tym kilku sekund lub minut na internetowe złożenie wniosku) mogą jeszcze liczyć na szansę otrzymania miejsca.
Kolejna wiadomość dotyczy tzw. programu wakacyjnego dla młodych ludzi w wieku 18 – 35 lat. Za nami są 2 losowania, w których jednak nie rozdysponowano wszystkich miejsc przyznanych Polsce. Czekamy na kolejne wiadomości, ile jeszcze miejsc zostało do wykorzystania i w jakich terminach będą one roz- losowane. Sprawa jest więc wciąż aktualna i jeszcze można wysłać swoje zgłoszenia. Na pewno kolejne losowanie nastąpi w krótkim czasie, o czym natychmiast zawiadomię zainteresowane osoby.
Dzisiaj chcę jeszcze w pewnym stopniu powrócić do innego zagadnienia, a mianowicie do sprawy sponsorowania konkubentów. Zauważyłam bowiem, że nadal jest spore niezrozumienie tego tematu, w tym również odnośnych regulacji prawnych. Często spotykam się z brakiem wiadomości, że do sponsorowania partnera życiowego nie jest konieczne zawarcie z nim ślubu. Wystarczy związek konkubencki. Byle prawdziwy, trwający przynajmniej 1 rok, dobrze udokumentowany. Pamiętajmy przy tym też, że jeśli osoba sponsorująca lub sponsorowana była wcześniej w stałym związku, w małżeństwie, to musi udokumentować zakończenie tego związku. I wcale nie musi to być koniecznie akt rozwodu. Na ten temat krąży wiele opinii, więc radzę o tę prawidłową zwrócić się do właściwego konsultanta imigracyjnego.
Kolejny raz zwracam też uwagę, aby to udokumentowanie konkubinatu traktować poważnie. Nie zapominajmy, że gdyby nie wymagano dobrego udokumentowania takich związków, to przecież liczba chętnych z całego świata sięgałaby dziesiątków tysięcy. Ta droga sponsorowania jest dostępna, ale nie polega ona na przyjęciu zwykłego oświadczenia złożonego przez zainteresowanych.

Irena Bartoszewicz
Regulated Canadian Immigration Consultant
Member of the Immigration Consultants of Canada Regulatory Council # R407591
Tel. 905-290-0870

About the Author:

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.