Tytuł dzisiejszego artykułu to efekt kilku rozmów telefonicznych, jakie odbyłam w ostatnich dniach z osobami zainteresowanymi pobytem w Kanadzie w ramach International Experience Canada (IEC). Tak, programu dla młodych ludzi w wieku 18 do 35 lat, którzy chcieliby uzyskać prawo pobytu na okres jedego roku, z pozwoleniem na podjęcie pracy w dowolnym, znalezionym przez nich miejscu kraju oraz w dowolnym zawodzie. IEC działa od kilku dobrych lat i co roku cieszy się dużym zainteresowaniem.
Ten program dobrze się sprawdza dla Kanady, więc z pewnością będziemy mieli jego kontynuację. Sądzić należy, że nie będzie w nim zmian zarówno jeśli chodzi o kryteria kwalifikacyjne, jak i o limit miejsc. Od kilku lat każdego roku Polsce przyznawanych jest na 3 kategorie tego programu w sumie 750 miejsc. Zmienia się tylko limit miejsc na poszczególne kategorie. Na mijający rok na Working Holiday przyznano 635 miejsc, na Young Professionals 110 miejsc i na kategorię International CO-OP, tylko 5 miejsc. I oczywiście wszystkie miejsca zostały wykorzystane, przy tym najszybciej na kierunku Working Holiday.
Wciąż widzimy duże zainteresowanie tym programem. Przy tym uważam, że obecnie jeszcze ono wzrośnie w związku ze zniesieniem dla Polaków wiz do USA. Skąd takie przekonanie? Otóż bezwizowo do Stanów można jechać tylko turystycznie. W innych przypadkach, np. praca, studia – zresztą podobnie jak do Kanady – potrzebne jest odpowiednie pozwolenie na pobyt. Owszem, wciąż istnieje ten mit Ameryki, ale już nie ma on takiej siły przyciągania. Dla obecnego młodego pokolenia Polaków ważne są też inne wartości i możliwości. Jestem przy tym przekonana, że wielu naszych rodaków świetnie połączy pobyt i pracę w ramach International Experience Canada z bezwizowym ruchem ze Stanami. Ciekawe wykorzystanie tych obu możliwości samo się nasuwa i wcale nie muszę ich podpowiadać. Oprócz tego International Experience Canada daje naprawdę dużą szansę wykorzystania tego programu jako etapu wstępnego do starań o stały pobyt w oparciu już o konkretny program imigracyjny. Nie mając takiego programu Stany także nie mają takiej możliwości. Ta droga do stałego pobytu została dobrze sprawdzona przez dziesiątki klientów naszego biura, z których wielu ma dzisiaj już nawet obywatelstwo. Sam bezwizowy ruch takich szans nie daje.
Rozważając zagadnienie IEC koniecznie należy też pamiętać, że z tego programu mogą korzystać małżeństwa przyjeżdżające z dziećmi, a także osoby pozostające w konkubinacie. I mamy tu dwie opcje. Pierwsza, to składanie osobnych aplikacji. Druga, to przez jednego z małżonków lub partnerów. Jeśli tenże aplikant znajdzie pracę w zawodzie z grupy high skilled, czyli w kategorii 0AB życiowy partner też uzyska pozwolenie na pracę. Jednak większy sens ma oczywiście składanie dwóch wniosków, jest wtedy możliwość aby na ten program przyjechać z dziećmi.
Na zakończenie dzisiejszej artykułu zachęcam, aby już dobrze przygotować się do startu w tym programie.
Irena Bartoszewicz
Regulated Canadian Immigration Consultant
Member of the Immigration Consultants of Canada
Regulatory Council # R407591
Tel. 905-290-0870